ARGESEANA


Din Arges si nu numai



  • Prima pagina
  • Stiri
  • Anunturi
  • Contact
  • Creare Site Gratis!

    Ştiri

    Trafic restricţionat pe strada Smeurei. A intrat cu Loganul într-o conductă de gaze

    21 Aug

    c_400_300_16777215_0___images_stories_225_210801.jpgViteza la volan putea să-l coste viaţa. Trafic restricţionat timp de aproape o jumătate de oră, ieri, pe strada Smerei, din Piteşti, după ce un tânăr a pierdut controlul volanului, într-o curbă, din cauza vitezei. Maşina, marca Logan a ajuns pe contasens, după care a intrat în coliziune cu gardul metalic al imobilelor din zonă şi cu o conductă de gaze. În urma impactului, şoferul, care are domiciliul în Mioveni, s-a ales cu vătămări corporale grave. Din cercetările efectuate la faţa locului, poliţiştii au constatat că şoferul nu purta centură de siguranţă şi nu se afla sub influenţa băuturilor alcoolice.  
    .

    Patru românce care au scris istorie

    21 Aug

    c_400_300_16777215_0___images_stories_225_210803.jpgUnele dintre cele mai de succes românce au revoluționat lumea profesională, dominată de bărbați, nu doar la nivel național, dar şi la nivel european sau mondial. Astăzi cunoaștem patru dintre româncele cărora le este atribuit pionieratul în domeniile în care au activat.

    Sarmiza Bilcescu (1867 - 1935) - prima femeie din lume Doctor în Drept


    Născută la București, dar școlită în străinătate, Sarmiza Bilcescu a fost prima româncă avocat, dar şi prima femeie din Europa care a obținut licența în drept (1887), studiind la Universitatea din Paris, şi prima femeie din lume care a devenit Doctor în Drept (1890), cu teza „Condiția juridică a mamei”, prezentată la Universitatea din Sorbona. În 1891, a fost admisă în Baroul Ilfov care, la acea vreme, includea şi Bucureștiul, în urma unei campanii derulate în favoarea sa de juristul Constantin Dissescu.

    Virgina Maria Andreescu - Haret (1894 - 1962 ) - prima femeie arhitect din lume


    La 18 ani, a intrat prima la Școala Superioară de Arhitectură din București, urmând în același timp Belle-Arte. Şi-a terminat studiile în 1919 şi a lucrat ca arhitect inspector în serviciul tehnic al Ministerului Educaţiei Naţionale  în perioada 1923-1947. Potrivit icr.ro, Virgina Maria Andreescu – Haret a fost prima femeie din lume care a ajuns la gradul de arhitect inspector general. În perioada dintre cele două Războaie mondiale a reprezentat România la Congresele internaționale de arhitectură la Roma, Paris, Moscova, Bruxelles şi i primeşte nenumărate premii. Printre proiectele sale arhitecturale se numără: Palatul Tinerimea Română din București Liceele Dimitrie Cantemir şi Gheorghe Şincai, Biserica „Sf. Treime”, una din cele mai mari din Capitală, primele blocuri din beton armat şi cinematograful Parc din stațiunea Govora.

    Eliza Leonida Zamfirescu (1887 - 1973), prima femeie inginer din Europa

    Eliza Leonida Zamfirescu a fost prima femeie care a devenit studentă a Academiei Regale Tehnice din Berlin (1912) şi, mai târziu prima femeie inginer din Europa, cu specializarea chimie. Potrivit complexity.ro, ea a reușit să transforme la Berlin prejudecățile, ostilitatea si privirile batjocoritoare ale colegilor şi profesorilor în admirație. După absolvire s-a întors să lucreze în România, devenind prima femeie membră a Asociaţiei Generale a Inginerilor din România şi, mai târziu, şefă a laboratoarelor Institutului Geologic.  În 1997, la inițiativa Confederației Naționale a Femeilor din Romania, a fost instituit premiul Eliza Leonida Zamfirescu, care se acordă personalităților feminine pentru merite deosebite în domeniul științei si tehnicii.

    Sofia Ionescu (1920 - 2008) – prima femeie neurochirurg din lume


    În 1944, Sofia Ogrezeanu (viitoare Ionescu, prin căsătorie), pe atunci tânără studentă la Facultatea de Medicină Umană din București, a operat la Spitalul nr. 9 din București un copil grav rănit într-un bombardament, ceea ce i-a garantat intrarea în așa-numita echipă neurochirurgicală de aur a României, alături de prof. dr. Dimitrie Bagdasar, şi devenind, după unii, prima femeie neurochirurg din lume. Își susține doctoratul în medicină şi chirurgie în 1945, an în care se şi căsătorește cu doctorul Ionel Ionescu, secundar neurochirurg, cu care a avut doi copii. Timp de 47 de ani realizează operații pe măduva spinării şi creier şi se remarcă prin lucrări științifice apărute în numeroase publicații internaționale de prestigiu.

    Târgul de fete de pe Muntele Găina, la BBC

    21 Aug

    c_400_300_16777215_0___images_stories_210804.jpgTeleviziunea națională britanică a difuzat vinerea trecută un reportaj despre cea mai mare sărbătoare tradițională românească în aer liber, Târgul de fete de pe Muntele Găina. Echipa BBC a ajuns la București luna trecută de unde a plecat cu mașina spre masivul din nordul județului Alba care găzduiește târgul.

    „Aproape jumătate din cei 20 de milioane de locuitori ai ţării trăiesc în mediul rural, la sate şi orașe. O situație similară se întâlnește şi în judeţul Alba, care prinde viață o dată pe an, pentru a găzdui cel mai mare festival tradițional în aer liber din România”, îşi începe reporterul BBC relatarea despre sărbătoarea de pe Muntele Găina. Cu o tradiție de câteva sute de ani, Târgul de fete şi-a pierdut astăzi însemnătatea inițială, aceea de ocazie cu care fetele de măritat îşi expuneau zestrea cu scopul de a găsi un soţ. Cu toate acestea târgul de produse şi mâncăruri tradiționale încă atrage sute de vizitatori.

    Postul britanic de televiziune oferă câteva informații despre istoria festivalului, dar şi despre legendele create în jurul său (găina cu ouăle de aur, adăpostirea de spiritele rele) şi vorbesc cu localnicii şi vizitatorii. „Da, aveam 14 ani. El m-a văzut îmbrăcată în costum popular şi am stat de vorbă. M-a plăcut, iar mai târziu ne-am căsătorit”, povestește o localnică ce a fost târguită acolo, acum 50 de ani, când tradiția era încă păstrată.

    „Putem înțelege de ce mulți oameni vin la Târgul de fete, pentru a se bucura de aceste priveliști extraordinare, de pe vârful Muntelui Găina, situat la aproape 1500 de metri față de nivelul mării”, descrie reporterul britanic cadrul de desfășurare al târgului. „Localnicii vând păpuși în costume tradiționale românești, mâncare şi fructe proaspete, alături de obiecte meșteșugărești. Există şi magazine unde se vând costume tradiționale”, relatează jurnaliștii străini.

    În final, BBC oferă o prezentare succintă a regiunii în care are loc festivalul, cu ajutorul lui Florian Rareș Tileagă, jurnalist de turism. „Nu avem nevoie de clișee, suntem mult mai mult de atât”, precizează românul cu referire la legenda lui Dracula care ar atrage cei mai mulți turiști. „Acesta (n.r. Alba) este județul cu cel mai mare număr de rezervații naturale. Avem peste 800 de peșteri, avem regiuni întinse dedicate alpiniştilor, avem pârtii de schi, care atrag anual mulţi turişti”, precizează Florian Rareș Tileagă.

    Destăinuirea iubitei lui Johnny Depp: Am avut relații cu bărbați și cu o femeie

     

    21 Aug

    c_400_300_16777215_0___images_stories_0sport_210805.jpgTânără, frumoasă și deja controversată: la 27 de ani, Amber Heard are toate șansele să o ia pe urmele unei celebre predecesoare, cu care se aseamănă nu doar fizic - Sharon Stone.
    Amber s-a remarcat prin relația cu Johnny Depp, pe care a reușit să-l smulgă de lângă Vanessa Paradis cât încă mai erau speranțe ca el să se întoarcă din drum, dar are la activ și alte povești de dragoste picante. Nu doar cu bărbați, ci și cu femei. Sexualitatea ei nu mai reprezintă, de altfel, o noutate pentru presa internațională, iar vedeta nu și-a ascuns detaliile intime. Ba dimpotrivă, chiar a dat impresia că se folosește de aceste aspecte pentru a se remarca.
    Într-un interviu acordat recent revistei online The Edit, Amber susține că nu se ferește de ochiul critic al presei și al publicului. "Dacă n-aș fi vrut să fiu analizată, aș fi rămas în Texas", a spus ea. Vedeta a declarat că relația cu Johnny Depp, începută în timpul filmărilor la "The Rum Diary", ar fi fost oricum imposibil de ascuns. "Să începi o relație este la fel de greu ca a-i pune capăt", a declarat Amber.    

       
    Revista The Edit a ilustrat interviul cu mai multe imagini realizate pentru site-ul net-a-porter.com și realizate de fotograful Francesco Carrozzini, în care actrița poartă ținute semnate de Kiki de Montparnasse, Giambattista Valli, Bottega Veneta, Jonathan Saunders, The Row și Dolce & Gabbana, scrie cotidianul britanic Daily Mail.    
    Vedeta a vorbit relaxată despre relațiile sale din trecut, dar a menționat că nu le consideră reprezentative pentru felul ei de a fi. "Am avut mai multe relații de succes cu bărbați și am avut o mare relație cu o femeie minunată", a mărturisit ea. Am fost și voi fi mereu ceea ce sunt eu și nu mă voi preface pentru nimeni că sunt altfel", a declarat ea. În interviul citat, Amber vorbește și despre ascensiunea ei spre gloria de la Hollywood, după ce și-a petrecut copilăria și adolescența în "mijlocul unui nicăieri și cu de niciunele". Avea o foame neostoită de a face carieră când a plecat de acasă, la doar 16 ani, și nimic de pierdut. După cursurile de actorie din Austin, Texas, a decis că trebuie să se ocupe serios de asta ca să ajungă cineva.   "Îmi amintesc că cea mai mare greutate pentru mine era că nu făcusem încă 18 ani și deja aveam câteva probleme mari - trebuia să-mi iau o cameră de hotel, de exemplu. Eram pe cont propriu. Mi-am schimbat numele ca să ajung pe platourile de filmare, pentru că eram minoră, dar am lucrat ca un adult, am avut acte false. Părinții n-au reacționat ideal, așa cum vă așteptați, dar nu mă puteau opri", a povestit Amber.   
    Cariera ei a început cu câteva apariții în emisiuni de televiziune, înainte de a prinde roluri în filmele "Pineapple Express", "Zombieland" și marea ei lovitură, "Jurnalul unui iubitor de rom", unde a avut șansa de a juca cu Johnny Depp. 


    Cota actriței este în creștere după ce a fost inclusă în distribuția thrillerului "Paranoia", alături de Gary Oldman, Harrison Ford și Liam Hemsworth. Totodată, ea a primit un rol de asasină în sequelul "Machete Kills".Astăzi, ea filmează pentru patru lungmetraje, între care se numără și "Three Days To Kill", în care îi are ca parteneri pe Kevin Costner și Zac Efron.
    "Am făcut asta ca să mă întrețin în ultimii 11 ani, practic toată viața mea de adult până acum. Oamenii au spus despre mine că sunt o apariție episodică, pentru vreo zece ani. Dar mai bine să-mi zică așa decât să fiu un eșec", a mai spus actrița.  
    Johnny Depp şi Vanessa Paradis (39 de ani) s-au despărţit după o relaţie care a durat aproape 14 ani. Ei ai doi copii - Lily-Rose, în vârstă de 13 ani, şi Jason Jack, în vârstă de 9 ani.
    Actorul a acceptat să-i plătească 130 de milioane de euro Vanessei Paradis, pentru a menţine cu ea o relaţie lipsită de tensiuni pe viitor şi pentru că nu doreşte ca despărţirea lor să facă obiectul unui proces la tribunal.
    Relaţia dintre Johnny Depp şi Vanessa Paradis a rămas amiabilă, iar actorul a cumpărat 4,4 milioane de dolari o vilă în stil mediteranean cu cinci dormitoare, la Los Angeles, în exclusivistul cartier Mulholland Drive, pentru Vanessa şi copiii săi.
    Johnny Depp a fost căsătorit cu Lori Anne Allison între anii 1983 şi 1985 şi a avut o relaţie intens mediatizată cu actriţa Winona Ryder la începutul anilor 1990.

    Foto: Hepta / Daily Mail

    „3fest”, în club Hush

    Creat: 21 Aug
     

    c_400_300_16777215_0___images_stories_225_210810.jpgFestivalul Internațional pentru tineri - film, muzică, fotografie și teatru "3fest" a ajuns la cea de-a VII-a ediție. Anul acesta va fi organizat în perioada 26 – 27 august, în Club Hush din Pitești. Pornit ca un festival de film de 3 minute, promovând și reușind să unească sute de tineri pasionați de artă în fiecare an, „3fest” și-a extins concursul cu încă trei domenii artistice:teatru, fotografie și muzică. Tema de anul acesta este HOLLYWOOD, la secțiunea Foto fiind înscrise în concurs 8 fotografii, în timp ce la Film sunt 12 scurt metraje de câte 3 minute, dintre care 3 aparțin unor tineri cineaști din Franța. La secțiunea Muzică, anul aceasta vor intra în concurs 8 trupe rock, heavy metal și alternativ, cap de afiș fiind grupul francez metal Agorphos. Ca la fiecare ediție, în pauza de jurizare va fi acordat premiul de popularitate și vor evolua trupele de teatru ale Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești, coordonate de prof. Luminița Borta și Ania Cazan. Vor fi puse în scenă piesele ”Tinerețe fără bătrânețe și Viață fără de moarte” (locul I la Festivalul Național de Teatru Ludicus la categoria 14-18 ani) și ”Scufița Roșie” (locul I la Festivalul Național de Teatru Ludicus, la categoria 10-14 ani). Marele premiu și premiul de popularitate sunt acordate de Consiliul Județean Argeș.

     

    Propunerile argeșenilor pentru Miss Parlament: Simona Oprescu și Ioana Dumitru

    Creat: 21 Aug

    Chiar dacă inițiativa deputatului PDL Alin Popoviciu a fost criticată de reprezentantele sexului frumos, atât de cele pedeliste, cât și de cele din celelalte formațiuni politice, ideea n-ar fi atât de rea, mai ales că, prin această ocazie, Parlamentul României ar mai câștiga ceva popularitate și ar face un prim pas, mărunt ce-i drept, înspre reabilitarea imaginii instituției. Și cum județul Argeș n-a dus niciodată lipsă de femei frumoase, deștepte și elegante, criterii pe care și deputatul Popoviciu ar dori să le folosească în jurizare, argeșenii vin cu două propuneri: pesedista Simona Bucura Oprescu și pepededista Ioana Dumitru.

    c_400_300_16777215_0___images_stories_225_210812.jpg c_400_300_16777215_0___images_stories_225_210811.jpg

    Cum se vor face evaluările în învăţământ începând cu anul şcolar 2013-2014

    Creat: 21 Aug

    Evaluările după model internaţional, cu testări obligatorii ale elevilor de clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a, intră în şcoala românească începând cu anul şcolar 2013-2014. Anunţul a fost făcut, marţi, de către ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. În mod normal, aceste evaluări din doi în doi ani trebuiau să intre în vigoare începând cu anul 2011-2012, aşa cum prevede Legea Educaţiei Naţionale. Oficialii de la Educaţie au ales, însă, să organizeze evaluări pilot în ultimii doi ani.

    Cum se făceau valuarile în ultimii doi ani
    Anul acesta, evalările pilot au avut loc în luna mai, în 86 de şcoli pentru clasa a II-a, 136 pentru clasa a IV-a şi 86 de şcoli pentru clasa a VI-a. Elevii care au participat la aceste testări nu au primit note, rezultatele trecându-se într-un portofoliu al elevului în care este trecută situaţia şcolară.Rezultatele de la aceste evaluări pilot nu au fost încă făcute publice, oficialii de la Ministerul Educaţiei explicând că se vor anunţa în luna septembrie. 
    Pentru examenele care se vor da obligatoriu în anul şcolar următor nu s-au publicat încă metodologiile de organizare, dar învăţătorii şi profesorii afirmă că ştiu la ce să se aştepte. Anul acesta, evaluarea a avut loc în sala de clasă în care au învăţat elevii.

    Remus Pricopie: 
     Prin introducerea evaluărilor naţionale şi la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a se poate urmări mai bine cum evoluează fiecare elev
    Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat că, începând din anul şcolar 2013-2014 vor exista evaluări naţionale şi la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. Remus Procopie a spus că este necesară o astfel de măsură în condiţiile în care până la clasa a VIII-a nu există nicio evaluare. Ministrul Educaţiei a spus că prin introducerea evaluărilor naţionale şi la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a se poate urmări mai bine cum evoluează fiecare elev, dar şi dacă şi unde sunt probleme la nivel de şcoală, de clasă sau de elev.

    Au mers braţ la braţ în campania electorală, acum l-a uitat. Pendiuc nu-şi mai aminteşte de Zisu!

    Creat: 21 Aug Autor: Mădălina Drăguşin

     

    Primarul Tudor Pendiuc nu își mai amintește prea bine cine este personajul care reprezintă Piteștiul în Senatul României. A recunoscut-o recent, în cadrul unei discuții cu jurnaliștii privind regionalizarea și demersurile făcute de parlamentarii argeșeni în acest sens. Parlamentari cu care, să nu uităm, același edil piteștean mergea la braț prin fiecare cartier, îndemnându-i pe cetățeni să voteze. Printre aceștia s-a numărat și Ionuț Elie Zisu, un constănțean putred de bogat care și-a dorit un fotoliu de senator de Pitești și pe care l-a și obținut fără prea multe eforturi. Dovadă că dacă în campania electorală, Zisu s-a arătat de câteva ori pe la noi prin municipiu, după ce s-a văzut cu mandatul în mână, a și dispărut din peisaj. ”Care senator?”, a întrebat Pendiuc, după care a izbucnit în râs. Totuși, primarul a ținut să explice că nu el a fost cel care l-a susținut pe Zisu, menționând că nici nu a putut să facă notă discordantă cu colegii din USL și să refuze să promoveze la Pitești un străin. ”Eu recunosc că dintre toți, cel mai mult l-am susținut pe Cătălin Rădulescu. E un tip bătăios, despre care știam că e așa, dar acum mă bucur să văd cât e de vocal, cât e de bătăios...”, a recunoscut Pendiuc.

 

Adresa: Str. Sfânta Vineri nr. 48, E-mail: argeseana@gmail.com

Creaza site web online
Designed by Free CSS Templates.